Gamen
Speel jij wel eens of vaak spelletjes op jouw telefoon? Maak je gebruik van bekende game-computers voor thuis of maak jij je wel eens druk om je game-gedrag?
Gamen kan heel leuk zijn, daar is op zich niks mis mee. Als je overmatig aan het gamen bent kan het wel voor problemen zorgen. Misschien kan je niet meer zonder, en heeft dit een impact op jouw leven en het leven van jouw gezin en omgeving. Het is daarom belangrijk om je vroegtijdig bewust te zijn van jouw gamegedrag en om te weten op welke manier de (online) gamewereld de echte wereld kan beïnvloeden.
Wil jij meer weten over gamen? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over drugs en verslavingen. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Hoe weet ik of ik overmatig game?
Het is best ingewikkeld om één grens te trekken als het gaat om overmatig gamen. Dit verschilt namelijk per persoon. Wat het belangrijkste is is de invloed van het gamen op je gedrag. Overmatig gamen kan er namelijk voor zorgen dat je niet meer goed eet of voor jezelf zorgt, je weinig tot geen contact hebt met de buitenwereld, jij je huiswerk nooit meer maakt of veel te laat bent op werk en nog veel meer.
Zodra het gamen een negatieve invloed heeft op jouw eigen leven of het leven van jouw omgeving, dan kan dat betekenen dat jij overmatig gamet. Dus om antwoord te geven op je vraag: vraag jezelf eens af: in hoeverre heeft mijn gamegedrag negatieve invloed op mijn leven? Vind je het lastig om dit in te schatten of maak je je druk om je eigen game-gedrag? Neem dan vooral contact op met het JIP. We denken graag met je mee en zoeken met jou ook graag een nieuwe oplossing.
Op welke manier heeft niet-problematisch gamen invloed op mijn leven?
Ook recreatief gamen of weinig gamen kan invloed hebben op je leven. Het gamen zelf is dan geen verslaving of problematisch, maar het effect dat het heeft wel. In games krijg je namelijk een andere wereld te zien. Soms lijkt deze totaal niet op de echte wereld en soms wel.
Games zijn ervoor bedoeld dat jij kunt opgaan in die wereld en deze tijdelijk ervaart als de enige wereld. Wanneer je vaak gamet of gevoelig bent hiervoor kunnen beide werelden in elkaar opgaan. Zo zien we wel eens jongeren die zij zich (zeer) agressief gedragen, omdat zij in hun vrije tijd gewelddadige games spelen. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar het kan ook jou overkomen.
Je kan dit voorkomen door niet te vaak te gamen, zorgvuldig te kiezen welke games je speelt en door voldoende andere hobby’s en vrijetijdsbesteding te hebben. Zo blijf je in contact met de echte wereld en voorkom je invloeden van de gamewereld.
Ik kan niet meer zonder mijn games/game-computers/telefoongames. Wat moet ik doen?
Wanneer je echt niet zonder games een game-computer of telefoongames kan, kan dit duiden op een verslaving. Vaak denken we bij verslaving aan iemand die veel alcohol drinkt of harddrugs gebruikt. Maar ook aan gamen kun je verslaafd raken. Het effect daarvan is soms net zo groot als bij een andere verslaving. Om hiervan af te komen kun je daarom ook hulp krijgen. Er zijn veel verschillende soorten hulp en wellicht vind je het lastig om de juiste te vinden. Begin daarom bij het JIP. Wij luisteren naar jouw wensen en gaan dan samen met jou op zoek naar hulp die passend is.
Mijn ouders vinden dat ik teveel game, wat nu?
Als je ouders vinden dat je teveel achter de telefoon, game of computer zit, kan dit zorgen voor ruzies thuis. Misschien ben jij het helemaal niet met hen eens en vind jij niet dat je teveel achter het scherm zit.
Wie er ook gelijk heeft, ruzie is nooit leuk. Jouw ouders vinden het waarschijnlijk lastig om te begrijpen waarom jij die game zo leuk vindt. Tip: vertel hen eens waarom je het leuk vindt en nodig ze uit om samen met jou te spelen. Misschien begrijpen ze jou dan iets beter.
Blijf je ruzie houden? Geef aan dat je het niet fijn vindt en maak samen met je ouders afspraken. Misschien kan je een paar dingen doen die je ouders graag willen, en kan jij ook afspraken maken wanneer je wel je game mag spelen. Kom je er niet uit? Je kunt altijd langskomen bij het JIP. We denken graag met je mee hoe we jouw thuissituatie wat dragelijker kunnen maken.
Mijn ervaring
Ik zag op de Insta van het JIP info staan over blowen. Ik merkte dat ik mij op school niet meer kon concentreren en problemen had met mijn geld omdat ik vaak drugs kocht. Het was heel fijn om met het JIP te praten over mijn blowprobleem. Ze hebben mij doorverwezen naar iemand die mij kon begeleiden.
Chayenne, 15 jaar