Checklist voor je verhuizing
Ga jij binnenkort verhuizen? Ben jij benieuwd wat je allemaal moet regelen als je gaat verhuizen of wil je weten waar je op moet letten bij een nieuw huurcontract?
Gefeliciteerd, je hebt een woonplek gevonden. Binnenkort ga je eindelijk verhuizen, maar eerst moet jij je huurcontract nog even doornemen. Bij het huurcontract en de verhuizing komt soms meer kijken dan je van tevoren verwacht.
Wil jij meer weten over verhuizen en je huurcontract? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over wonen. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Waar moet ik op letten bij een huurcontract?
Neem even de tijd om je contract goed door te nemen om te bekijken of alles wel klopt. Voordat je iets ondertekent of betaalt moet je je kamer of woning goed bekijken voordat je iets ondertekent of betaalt. Oplichters maken graag gebruik van de onervaren jonge huurders, dus zorg dat het jou niet overkomt!
- Staat het juiste adres van de kamer/woning op het contract?
- Mag jij jezelf inschrijven op dit adres?
- Kloppen alle bedragen?
- Zijn gas, water en stroom (soms ook internet) in de huurprijs verwerkt of moet je dit zelf regelen?
- Huur je de kamer/woning tijdelijk of voor onbepaalde tijd?
- Is de kamer/woning gestoffeerd (dus huur je ook de meubels, vloerbedekking en gordijnen)
- Zijn er dingen waar je wel of juist geen gebruik mag maken?
- Zijn er verder nog afspraken over bijvoorbeeld huisdieren of het ontvangen van bezoek?
- Een contract moet worden ondertekend door de verhuurder en door jou.
Twijfel je of alles wel klopt? Vraag of je het huurcontract thuis even door mag nemen en dat je het de volgende dag bij de verhuurder langsbrengt. Dan kun jij nog even bij het JIP langskomen om te checken of alles wel klopt.
Tips voor de verhuizing?
- Huur je al een woning of een kamer? Zorg dat je die woonruimte op tijd verlaat en de sleutels inlevert. Had je gas-, water- en lichtcontracten? Vergeet niet om deze contracten stop te zetten of over te zetten naar de nieuwe woning.
- Spaar verhuisdozen van familie of van de supermarkt!
- Houd meteen een grote schoonmaak. Dingen die je niet meer gebruikt, kan je wegdoen.
- Schakel vrienden en familie in voor de verhuizing en voor klussen zoals schilderen. Zorg voor drinken en wat lekkers. Mensen werken harder als ze een beetje verwend worden!
- Houd je belangrijke papieren bij elkaar
Wat moet ik nog regelen na de verhuizing?
- Geef je verhuizing door aan de gemeente. Die zorgt er dan voor dat alle overheidsinstanties zoals DUO, de Belastingdienst en je zorgverzekeraar weten dat je verhuist bent.
- Ga je van thuiswonend naar uitwonend wonen? Je kunt meer studiefinanciering krijgen als je een gift of aanvullende beurs krijgt. Geef je verhuizing dus zo snel mogelijk door aan DUO.
- Sluit een inboedelverzekering af, voor als er iets mis gaat in je huis.
- App je adres door aan je vrienden en familie. Maak een lijst van alle bedrijven en organisaties zoals je school, bank, je sportclub en je werkgever. Vaak kun je bij ze inloggen en je adres aanpassen. PostNL heeft een handige (gratis) verhuisservice voor je post. Je kunt dan aan veel bedrijven doorgeven wat je nieuwe adres is, en PostNL stuurt 4 weken alle post automatisch door.
- Schrijf je in bij een tandarts of huisarts in de omgeving van je nieuwe adres.
Mijn ervaring
Thuis ging het niet zo goed, daarom wilde ik op mezelf wonen. Ik wist alleen niet goed waar ik moest beginnen met zoeken. Het JIP heeft mij uitgelegd wat de mogelijkheden zijn. Ook hebben zij mij verteld dat het tegenwoordig lastig is om aan woonruimte te komen en dat er lange wachttijden zijn. Met de tips en tricks die ik heb gekregen van het JIP en een beetje geluk, heb ik na een poosje een leuke studentkamer gevonden. Wanneer vrienden of studiegenoten ergens niet zelf uitkomen dan stuur ik ze altijd door naar het JIP.
Rowien, 21 jaar