Rechten en plichten als werknemer
Wil jij weten wat jouw rechten en plichten zijn als werknemer? Moet je binnenkort een contract ondertekenen of ben je benieuwd hoeveel je minimaal moet verdienen?
Als je gaat werken bij een bedrijf wordt je een werknemer. In de wet staan wetten en regels die gaan over jongeren met een bijbaan, dus over jou! Zoals soorten contracten, proeftijd nog veel meer. Hier kan je allemaal op letten voordat jij je contract ondertekent.
Wil jij meer weten over jouw rechten als werknemer? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over werk. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Waar moet ik op letten in mijn contract voor mijn nieuwe baan?
Er zijn meerdere dingen waar je op kunt letten als je een contract wilt ondertekenen voor je nieuwe baan:
- Hoeveel uren is jouw contract? Veel jongeren hebben een nul-uren contract. Dit is fijn voor jou en je werkgever, want je hoeft dus niet altijd te werken als je verplichtingen hebt zoals school. Als je werkgever vraagt om te komen werken, krijg je minstens drie uur betaald, ook als je minder dan drie uur werkt.
- Proeftijd: vaak heb je een proeftijd van een maand. In je proeftijd kan jij en je werkgever bekijken of je het werk leuk vindt en of het bij je past. In deze periode kan je werkgever jou direct ontslaan, jij kunt ook per direct ontslag nemen. Een proeftijd mag alleen als je een contract hebt van meer dan zes maanden.
- Aanzegtermijn: heb je een contract van zes maanden of meer? Dan moet jouw werkgever een maand voordat je contract afloopt aangeven of hij je contract wel of niet verlengt. Houdt jouw werkgever zich niet aan deze regel, dan moet hij jou een boete betalen.
- Contractverlenging: yes, je contract wordt verlengd! Je mag twee jaar werken onder een nul-uren contract. Daarna moet de werkgever je in vaste dienst nemen. Kan de werkgever jou na twee jaar niet in vaste dienst nemen? Dan moet hij je laten gaan. wees hierop voorbereid!
- Combinatiekorting: hebben jullie een kindje? Dan krijgen jullie als je werkt een combinatiekorting. De combinatiekorting vul je in bij de inkomstenbelasting na afloop van het jaar.
Wil jij meer weten over het checken van je contract, of wil je dat wij meekijken? Je kunt met jouw contract langs het JIP komen. Wij kijken het graag met jou na.
Ik overweeg om zwart te gaan werken, is dit handig?
Veel jongeren denken dat het gunstig is om zwart te werken, omdat je geen belasting betaalt over het loon dat je vaak cash ontvangt. Maar dat klopt niet. Zwartwerken is verboden. Je loopt dus een groot risico. Komt de Belastingdienst erachter, dan krijg je een hoge geldboete die jij moet betalen. Ook krijg je geen vakantiegeld en komt er als je ziek bent, niets binnen. Stel dat je een ongeluk krijgt op je werk. Daar ben je dan niet voor verzekerd en dat kan je duur komen te staan. Zwart werken is dus echt geen goed idee!
Ik ben het oneens met mijn werkgever, wat moet ik doen?
Misschien ben jij het niet eens met jouw werkgever. Er ontstaat ruzie tussen jou en je baas. Probeer eerst samen te praten met je werkgever. Soms helpt het ook om je probleem te bespreken met vrienden of je ouders, misschien kunnen zij tips geven hoe jij het probleem kunt aanpakken.
Kom je er met je werkgever niet uit? Er zijn verschillende mogelijkheden om een conflict op te lossen. De vakbond, sociaal raadslieden of het Juridisch jongerenspreekuur kunnen je adviseren over de beste oplossing.
Er is discriminatie of seksuele intimidatie op mijn werk, wat kan ik doen?
Misschien voel jij je niet veilig op je werk. Je wordt benadeeld vanwege je uiterlijk, geloof of seksuele voorkeur, of ze maken vervelende grapjes vanwege jouw geslacht.
Discriminatie en seksuele intimidatie zijn verboden, ook op de werkvloer! Heb je hiermee te maken (gehad) op het werk? Voor discriminatie kun je terecht bij de Commissie Gelijke Behandeling, wil je meer info over discriminatie? Check dit artikel. Voor seksuele intimidatie kun je aangifte doen bij de politie. Vind je dit spannend? Je kunt ook langskomen bij het JIP. Wij denken graag met jou mee.
Mijn ervaring
Ik hoorde dat je bij het JIP langs kon gaan als je op zoek was naar een bijbaan. Het JIP heeft mij geholpen om een CV en motivatiebrief te schrijven en daardoor heb ik snel een leuk baantje gevonden in de horeca.
Filmon, 17 jaar