Huwelijksdwang
Denk jij dat je binnenkort gedwongen wordt om te trouwen met iemand waarmee je niet wilt trouwen of ben je benieuwd hoe je huwelijksdwang kunt herkennen?
Je ouders stoppen met praten als je binnenkomt, je belangrijke spullen worden in een koffer gestopt. Of er wordt je verteld dat je op vakantie gaat, maar ze vertellen je niet voor hoe lang. Als je een vermoeden hebt dan is het belangrijk dat je nu iets doet, want straks is het misschien te laat. In Nederland kan hulpverlening je beter helpen dan in het buitenland.
Wil jij meer weten over huwelijksdwang? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over seks en liefde. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Ik ben bang dat ik gedwongen wordt om met iemand te trouwen waarmee ik niet wil trouwen, wat nu?
Je familie heeft vaak het beste met je voor, maar wanneer je gedwongen wordt om te trouwen met iemand waar je niet zelf voor kiest hoef je dat niet te accepteren. Ook al is die partner volgens jouw familie goed voor je vanwege een goede opleiding of dezelfde achtergrond. Ze mogen je nooit dwingen. Sterker nog, in Nederland is een gedwongen huwelijk verboden.
Ik denk dat iemand in mijn omgeving gedwongen wordt om te trouwen, wat kan ik doen?
Denk je dat een familielid, vriend, vriendin, klasgenoot, buurmeisje of iemand anders in je omgeving te maken heeft, of kan krijgen, met huwelijksdwang? Doe dan iets! Je kunt iemand echt helpen!
Kom naar het JIP als je samen een noodplan wilt opstellen of als je denkt dat jij of een vriend(in) gedwongen moet trouwen. Dan schakelen we samen de juiste hulp in.
Mijn ervaring
Tijdens een spelletje heb ik voor de grap met mijn beste vriendin gezoend. Ik vond dit eigenlijk wel spannend en ook fijn. Dit durfde ik niet zo goed tegen haar te zeggen, omdat ik niet zo goed wist wat dit betekende. Bij het JIP kon ik erover in gesprek en heb ik geleerd dat je niet gelijk overal een label op hoeft te plakken en dat ik best even de tijd mag nemen om te onderzoeken wat ik wil en op wie ik val.
Mandy, 17 jaar