Online daten & datingapps
Ken jij datingapps als Tinder, Grindr, Fruitz en Happen? Wil jij iemand leren kennen via een datingapp of weet je niet zo goed hoe jij je date kunt aanpakken?
Vroeger leerden stellen elkaar kennen op straat, in de kroeg of op school. Tegenwoordig doen we dit steeds vaker via datingapps. Je hebt veel verschillende soorten datingapps, maar de bedoeling is hetzelfde: nieuwe mensen leren kennen. Daten kan hee leuk zijn, maar soms is het ook lastig om in te schatten of je diegene echt kunt vertrouwen. Blijf op je hoede en denk goed na voordat je met iemand in real life afspreekt.
Heb jij vragen over online daten? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over digitaal & online. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Welke tips en tricks hebben jullie voor het gebruik van datingapps?
- Denk goed na wat je online zet, jouw data kan gestolen worden.
- Leer iemand eerst goed kennen, voordat je elkaar in het echt ontmoet.
- Wees eerlijk, houd geen mensen aan het lijntje en doe je niet anders voor online.
- Bedenk waar jouw grens ligt voor je gaat daten. Bespreek dit ook met je date, zodat er geen vervelende en onverwachte dingen gebeuren.
- Voel jij je niet meer fijn of veilig op de datingapp? Stop een date, plan geen nieuwe date en verwijder de datingapps. Je bent niet verplicht om te daten, het is belangrijk om je veilig en goed te blijven voelen.
- Is er wat naars gebeurd op een date? Praat erover met iemand die je vertrouwt, of met het JIP.
Welk gevaar kan ik lopen via datingapps?
Yes, je hebt iemand online ontmoet! Je vind diegene interessant en leuk, maar kan je diegene wel vertrouwen? Het contact kan superleuk zijn en de foto’s veelbelovend, maar de persoon achter dit profiel kan onaardig zijn of foute bedoelingen hebben.
Als je elkaar in het echt wilt ontmoeten is het dus belangrijk om te checken of je diegene wel kunt vertrouwen. Je kunt het risico lopen dat diegene over jouw grenzen gaat of nare dingen doet. TIP: Wil je elkaar in het echt ontmoeten? Zorg dat je op een openbare plek afspreekt en laat ten minste 1 iemand weten waar je bent en hoe laat je thuis bent. Je kunt ook je livelocatie voor diegene aanzetten.
Wat is ‘the worst case-scenario’ bij online daten?
Je kunt een ‘loverboy’ of ‘lovergirl’ ontmoeten via online daten. Deze mensen proberen bevriend te worden of jou verliefd te laten worden. Zodra jij diegene vertrouwt maken ze misbruik van jou en de situatie. Vaak vragen ze een naakfoto en gebruiken ze deze foto om jou af te persen en te dwingen tot handelingen die jij niet wilt doen.
Je kunt bijvoorbeeld gedwongen worden om geld te stelen of criminele handelingen uit te voeren, zoals drugs rondbrengen. Dit wordt criminele uitbuiting genoemd. Soms loopt het nog slechter af, en worden jongeren zoals jij verhandeld of ingezet als prostituee. Doe je dit niet? Dan sturen zij jouw naaktfoto door naar klasgenoten, werk of ouders.
Er is iets gebeurt tijdens online daten, wat moet ik doen?
Misschien probeert iemand misbruik van jou te maken door middel van online datingapps. Iemand probeert jou af te persen of iemand is over jouw grenzen gegaan tijdens een real life date. Hoe kun je dit voorkomen? Stuur nooit een naaktfoto naar een vreemde. Wees daarnaast op je hoede: het is leuk om iemand te leren kennen online, maar kan je diegene ook echt vertrouwen?
Is jou dit overkomen, zit je er nu nog midden in of maak jij je zorgen om een ander? Neem dan direct contact met ons op. Samen met één van onze jongerenadviseurs gaan we op zoek naar een oplossing en schakelen we de hulp in die hiervoor nodig is.
Mijn ervaring
Iemand heeft mijn foto gebruikt en die op een nepaccount op Insta gezet. Ik vond het heel vervelend dat dit was gebeurd. In een voorlichting hoorde ik dat het JIP kon helpen. Ik ben langsgegaan en JIP heeft samen met mij bewijsmateriaal verzameld en uitgelegd hoe ik aangifte kon doen.
Alisa, 13 jaar