Anticonceptie
Ben jij benieuwd naar de soorten anticonceptie, wat bij je past en wanneer je ermee moet beginnen? Of hoe je een zwangerschap kan voorkomen?
Anticonceptie zijn middelen die ervoor zorgen dat je niet zwanger wordt. De populairste zijn de condoom, de pil en de spiraal. Daarnaast zijn er nog andere opties zoals de prikpil, pleister en het hormoonstaafje. Welke het beste bij je past is afhankelijk van wat je wil en wat je voorkeuren zijn.
Wil jij meer weten over anticonceptiemiddelen? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over seks en liefde. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Beschermt een anticonceptiemiddel ook tegen een SOA?
Alleen een condoom beschermt tegen een SOA en een zwangerschap. Als je geen condoom gebruikt maar wel een ander anticonceptiemiddel, ben je dus alleen beschermd tegen een zwangerschap.
Wil je weten welke anticonceptie bij jou past? Kom eens langs bij ons Sense spreekuur. In dit spreekuur kan jij al jouw vragen over seksualiteit, vrijen en voorbehoedsmiddelen stellen aan een verpleegkundige.
Is een anticonceptiemiddel altijd betrouwbaar?
Over het algemeen is een anticonceptiemiddel zeer betrouwbaar, maar er zijn wel de volgende uitzonderingen:
- Het condoom is gescheurd tijdens de seks.
- Je bent de pil vergeten te slikken.
- Je hebt te lang gewacht met naar de dokter gaan voor een herhaling van je prikpil.
- Je was tijdens of na de seks ziek, je had diarree of moest overgeven. Hierdoor is de werking van het anticonceptiemiddel minder goed.
Ben je bang dat jouw anticonceptiemiddel niet goed gewerkt heeft? Kijk of je zo snel mogelijk een morning-after pil kunt kopen of neem contact met ons op.
Ik ben mijn anticonceptiemiddel vergeten en heb seks gehad, wat nu?
Het kan best spannend zijn als je seks hebt gehad en het misschien niet helemaal goed is gegaan met innemen. Misschien ben je de pil vergeten, is het condoom gescheurd tijdens de seks of had je diarree tijdens of na de seks. Dit kunnen allemaal redenen zijn waardoor je alsnog zwanger kunt raken. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Je kunt een morning-afterpil halen bij een apotheek of drogist, of bij ons na een gesprek bij ons Sense-spreekuur. Een morning-afterpil werkt het beste als je deze zo snel mogelijk inneemt. Het liefst binnen 12 uur. Er zijn twee soorten, de morning-afterpil met levonorgestrel moet je binnen 72 uur innemen en de morning-afterpil met ulipristal binnen 120 uur. Bespreek goed met je huisarts of de apotheek welke voor jouw situatie het meest geschikt is. Deze pil is een noodmiddel die een mogelijke zwangerschap afbreekt. Twijfel je wat je moet doen? Bel ons even op, wij denken met jou mee!
Belangrijk: de morning-after pil is een noodmiddel. Het is niet goed voor je lichaam om deze pil elke keer na de seks te nemen. Daarom zien wij het als een noodmiddel en geen anticonceptiemiddel.
Ik ben toch zwanger geworden, wat nu?
Ben je toch onbedoeld zwanger geraakt omdat je de pil een keer bent vergeten of onbeschermde seks hebt gehad, denk dan goed na of je het wilt houden, je de zwangerschap wilt afbreken met een abortus of iemand anders voor het kindje wilt laten zorgen (adoptie).
Praat met iemand die je vertrouwt of plan een Sense-afspraak bij het JIP om erover te praten. Maak ook snel een afspraak bij je huisarts om erover te praten. Als je twijfelt kan de huisarts je helpen om je eigen keuze te maken. Als je de zwangerschap wilt uitdragen, kijkt de huisarts of je hulp kunt gebruiken.
Mijn ervaring
Ik wilde van de anticonceptie af, omdat ik geen hormonen meer in mijn lichaam wilde. Van vriendinnen hoorde ik van natuurlijke anticonceptie. Omdat ik dat toch een beetje spannend vond en meer informatie wilde, heb ik een gesprek gepland bij het Sense-spreekuur van het JIP. Daar kreeg ik superveel informatie over de soorten anticonceptie en bijwerkingen. Nu gebruik ik de koperspiraal.
Naomi, 18 jaar