Op straat
Ben je op straat komen te staan? Kan je nergens terecht en ben je benieuwd waar je hulp kunt vinden?
Je staat op straat. Misschien ben je zelf vertrokken of ben je het huis uit gezet, in beide gevallen is het niet fijn dat jij geen plek hebt om te verblijven. Hopelijk is er iemand in je familie die jou wilt helpen. Heb je die niet? Dan is het alsnog belangrijk om hulp te zoeken!
Wil jij meer weten over op straat staan? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over wonen en dakloosheid. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Ik sta op straat, waar kan ik naartoe?
Wat vervelend dat je op straat terecht bent gekomen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk (tijdelijk) onderdak te vinden. Kijk of je terecht kunt bij iemand in je omgeving. Misschien is er een goede vriend(in), familielid, docent of kennis. Praat over de situatie en kijk of je samen tot een oplossing kunt komen. Misschien kunnen jouw contacten wel bemiddelen tussen jou en je ouders, of ze kunnen meedenken waar je hierna terecht kunt.
Ik ben jonger dan 18 en sta op straat, wat nu?
Als je jonger dan 18 bent, ben je minderjarig. Kom je als minderjarige op straat te staan? Probeer contact te onderhouden met de Jeugdbescherming West. Zij zijn buiten kantoortijden (dus na 17.00 uur en in het weekend) bereikbaar en kunnen je helpen aan een tijdelijke slaapplek. Je kunt ze bereiken op 070-3795160.
Ik ben 18 jaar of ouder en dakloos, waar vind ik hulp?
Je bent dakloos als je geen vast verblijfadres hebt. Helaas is dakloosheid geen reden genoeg om met spoed een woonruimte te krijgen. Je kunt je wel aanmelden bij het daklozenloket in jouw gemeente. Het daklozenloket kijkt met jou mee naar jouw situatie en kijkt of er een opvang is waar jij een tijd kunt verblijven totdat je leven wat meer op de rit is.
Wat is de nachtopvang?
De nachtopvang zijn adressen in jouw gemeente waar mensen opgevangen worden die geen slaapplek hebben. Hier kun je tijdelijk slapen als je geen andere slaapplaats hebt. Je kunt je hiervoor aanmelden bij het daklozenloket of -spreekuur in jouw buurt. Neem wel een legitimatiebewijs mee! Soms is de opvang vol en is er een wachtlijst. Houd hier rekening mee. In de winter is er een speciale winterregeling bij koude temperaturen. Als de gevoelstemperatuur buiten kouder is dan 0 graden hoef je geen geld te betalen voor de opvang en is er een warme maaltijd. Wil jij weten of de winterregeling van kracht is? Neem contact met ons op.
Mijn ervaring
Thuis ging het niet zo goed, daarom wilde ik op mezelf wonen. Ik wist alleen niet goed waar ik moest beginnen met zoeken. Het JIP heeft mij uitgelegd wat de mogelijkheden zijn. Ook hebben zij mij verteld dat het tegenwoordig lastig is om aan woonruimte te komen en dat er lange wachttijden zijn. Met de tips en tricks die ik heb gekregen van het JIP en een beetje geluk, heb ik na een poosje een leuke studentkamer gevonden. Wanneer vrienden of studiegenoten ergens niet zelf uitkomen dan stuur ik ze altijd door naar het JIP.
Rowien, 21 jaar