Cyberpesten
Krijg jij online weleens nare reacties? Heb jij een haatcomment geplaatst bij een ander of maak jij je weleens druk om wat er online over jou of anderen gezegd wordt?
Door sociale media wordt het steeds makkelijker om onaardige dingen over elkaar te delen. Je kunt dit binnen een paar klikken doen, op ieder moment van de dag en je kunt anoniem blijven. Hierdoor worden veel jongeren zoals jij online gepest. Voor de ontvanger kunnen deze berichtjes veel pijn doen en het kan zelfs leiden tot een negatief zelfbeeld en een depressie.
Heb jij vragen over cyberpesten en haatcomments? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over digitaal & online. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Wat is cyberpesten eigenlijk?
Alles wat iemand online plaatst, wat een ander kan kwetsen valt onder cyberpesten. Denk hierbij aan: onaardige reacties plaatsen, screenshots verspreiden van een gesprek, foto’s van een ander plaatsen, iemand belachelijk maken in een groepsgesprek of expres iemand ontvolgen.
Een andere vorm van cyberpesten is haatcomments plaatsen bij bekende mensen op internet. Cyberpesten kan volledig anoniem en kan 24/7 doorgaan. Je kunt dus lastig ontsnappen aan het online pesten en achterhalen wie de dader is, daarom is cyberpesten voor slachtoffers extra zwaar. Of je iemand nu kent of niet, iets onaardigs zeggen kan altijd een ander kwetsen.
Waarom pesten mensen online?
Iemand online- of offline pesten is natuurlijk nooit oké. Soms kunnen er wel redenen zijn waarom de pester anderen pest. Bijvoorbeeld als ze zelf onzeker zijn, jaloers zijn, groepsdruk ervaren of stoer gevonden willen worden. Soms is de pester zelf ook slachtoffer geweest van pesten. De pester probeert zichzelf dan te beschermen door anderen te gaan pesten.
Wat kan ik doen als ik of een vriend van mij online gepest wordt?
Wat vervelend dat jij of iemand in jouw omgeving online gepest wordt. Cyberpesten is erg naar en kan ervoor zorgen dat je slecht in je vel gaat zitten. Goed dat je hiervoor hulp zoekt!
- Verzamel bewijs, zoals screenshots van profielen, reacties en gesprekken.
- Zoek iemand op die jij vertrouwt. Bijvoorbeeld een vriend, vertrouwenspersoon op school, mentor, ouders of… het JIP. Wij zijn er ook voor jou!
- Bespreek met deze persoon wat je zou willen. Wil je alleen dat het pesten stopt of wil je ook dat de pester gestraft wordt? Wil je hulp bij het verwerken van het pestgedrag of wil je juist leren om voor jezelf op te komen?
- Je kunt aangifte doen tegen de pester. Als er voldoende bewijs is kan de pester strafrechtelijk vervolgd worden. Het is niet verplicht om aangifte te doen, maar is wel mogelijk.
Mijn ervaring
Iemand heeft mijn foto gebruikt en die op een nepaccount op Insta gezet. Ik vond het heel vervelend dat dit was gebeurd. In een voorlichting hoorde ik dat het JIP kon helpen. Ik ben langsgegaan en JIP heeft samen met mij bewijsmateriaal verzameld en uitgelegd hoe ik aangifte kon doen.
Alisa, 13 jaar