Rouw en verlies
Is er pas geleden iemand overleden die je dierbaar is? Heb je geen contact meer met je familie of heb je afscheid van iemand moeten nemen?
Als je afscheid van iemand moet nemen, kan dat ervoor zorgen dat je verlies voelt. Soms is dat omdat er iemand is overleden of dat je afscheid hebt moeten nemen, maar het kan ook dat je het contact met iemand hebt verbroken. Als je iemand verloren hebt moet je soms rouwen, dit kan best heel lastig zijn, maar weet dat je niet de enige bent!
Wil jij meer weten over rouw & verlies? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over jouw lichaam en gevoel. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Wat is rouwen?
Als je iemand bent verloren of je mist iemand heel erg, dan kan je rouwen. Rouwen betekent dat je diegene zo erg mist, dat je dat moet verwerken.
Rouwen is heel normaal en goed voor je. Door te rouwen leer je om een verlies te verwerken en kan je het na een tijdje een plekje geven.
Hoe moet ik rouwen?
Ieder rouwproces is anders. Misschien moet jij de laatste tijd veel huilen, en zie je familieleden helemaal niet zoveel huilen. Soms lijkt het dan alsof die familieleden niet evenveel verlies hebben geleden.
Dat hoeft niet zo te zijn, want iedereen rouwt anders. De één huilt, de ander praat over degene die er niet meer is, en iemand anders moet het opschrijven of zoekt juist afleiding. Alle manieren van rouwen zijn oké.
Ik voel heel veel verdriet, wat moet ik doen?
Als je iemand mist, kan dit een heel leeg gevoel en heel veel verdriet geven. Soms kan het heel fijn zijn om even je hart te luchten, maar soms kan je het ook zat zijn om telkens te moeten huilen.
Wij hebben een paar tips voor jou:
- Schrijf een brief aan degene die je verloren hebt. Vertel waarom je diegene zo mist en wat jouw grootste herinnering aan diegene is.
- Praat met anderen over je verlies. Het is soms heel lastig om te praten, maar praten helpt om het verlies een plek te geven.
- Zoek naar foto’s van diegene die je mist, stop de foto in een lijstje en zet het op een mooie plek. Zo kan je altijd aan diegene denken ondanks dat diegene er niet meer is.
Mijn ervaring
Ik heb op school een voorlichting gehad van het JIP. Door de voorlichting wist ik dat ik terecht kon bij het JIP met al mijn vragen. Ik heb een lastige thuissituatie, er is veel ruzie en er zijn veel regels thuis. Doordat ik bij het JIP ben langsgeweest kon ik mijn ver haal vertellen en hebben zij mij doorverwezen naar iemand die mij verder kon helpen.
Jordy, 19 jaar