Leerplicht
Heb jij veel verplichte lessen op school gemist? Heb je al te maken gehad met een leerplicht ambtenaar of ben jij benieuwd wat een startkwalificatie is?
Als je naar school gaat kan je te maken krijgen met leerplicht, bijvoorbeeld als je veel spijbelt of erg vaak afgemeld wordt op school. Soms heb je hier een reden voor, omdat je bijvoorbeeld mentale- of gezondheidsproblemen hebt of veel zorgt voor iemand in het gezin. We leggen jou graag uit hoe leerplicht werkt en hoe je met een leerplichtambtenaar in gesprek kunt gaan.
Wil jij meer weten over leerplicht? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over school & studie. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Waarom heb ik leerplicht?
In Nederland vinden we het belangrijk dat iedereen gelijke kansen krijgt. Om die reden moeten kinderen vanaf 5 jaar naar school, totdat ze een diploma (startkwalificatie) hebben. Het hebben van een diploma vergroot je kans op een baan die bij je leuk vindt.
Wanneer heb ik leerplicht?
Jongeren tot 16 jaar zijn verplicht om fulltime naar school te gaan: zij hebben 'leerplicht'. Doe je dat niet, dan ben je aan het 'spijbelen'. Bij spijbelen wordt door scholen een melding gedaan bij de leerplichtambtenaar van de gemeente. De leerplichtambtenaar kan jongeren en ouders oproepen voor een gesprek om te kijken naar een oplossing voor het spijbelen. Daarnaast kan de leerplichtambtenaar een proces-verbaal opmaken en waarschuwingen en boetes uitdelen.
Een proces verbaal is een verslag met belangrijke feiten van de overtreding
Wanneer heb ik onderwijsplicht?
Jongeren tot 18 jaar zijn verplicht om onderwijs te volgen: zij hebben 'onderwijsplicht'. Dit kan via fulltime naar school gaan maar ook via een combinatie zijn van leren en werken, zoals bijvoorbeeld beroepsbegeleidende leerweg (BBL) in het MBO. De reden van de 'onderwijsplicht' in Nederland is het halen van een 'startkwalificatie': een Havo-, Vwo- of Mbo-2-diploma. Ben je 18 en heb je een 'startkwalificatie' gehaald? Dan mag je stoppen met school. Ben je onder de 23 en heb je nog géén startkwalificatie? Dan ga je samen met een medewerker van het RMC (Regionale Meld- & Coördinatiefunctie) bekijken hoe je alsnog een startkwalificatie kunt halen.
Wat is een startkwalificatie?
Een 'startkwalificatie' betekent dat je minimaal één van de volgende diploma's hebt: havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger). Deze diploma's zijn minimaal vereist om te kunnen stoppen met school en te kunnen gaan werken. Ben je 18 en heb je een 'startkwalificatie' gehaald? Dan mag je stoppen met school.
Ben je onder de 23 en heb je nog géén startkwalificatie? Dan ga je samen met een medewerker van het RMC (Regionale Meld- & Coördinatiefunctie) bekijken hoe je alsnog een startkwalificatie kunt halen.
Wat moet ik doen als ik naast school ook nog voor iemand moet zorgen?
Het kan best stressvol en zwaar zijn om voor iemand te zorgen. Voor iemand anders zorgen, bijvoorbeeld je broertje, zusje, ouders of ander familielied, noemen we 'mantelzorg'. In sommige situaties kan mantelzorg ervoor zorgen dat het niet meer lukt om naar school te gaan of om op school te presteren. Daarom is het belangrijk om het met school te bespreken wanneer je mantelzorger bent. Wil je meer info over mantelzorg? Check dan dit artikel!
Wil je advies of gewoon met iemand over de mantelzorg praten? Dat kan: het JIP is het mantelzorgpunt voor jongeren tot 25 jaar. Wil je hier meer info over? Klik hier.
Wanneer kan ik vrijstelling krijgen van leerplicht?
Het kan voorkomen dat je door een begrafenis van je opa of oma even niet naar school kan komen. Ook psychische klachten zoals een depressie kunnen eraan bijdrage dat het niet mogelijk is om naar school te komen. In zulke gevallen kan je soms een tijdelijke vrijstelling krijgen van leerlicht.
Mijn ervaring
Vorig jaar was ik gestopt met mijn opleiding omdat het niet bij mij paste. Ik wist niet zo goed meer wat ik dan wel wilde doen. Toen ben ik bij het JIP geweest. Zij hebben mij geholpen met het vinden van een studie die bij mij past.
Fleur, 20 jaar