Sense spreekuur
Heb jij vragen over seksualiteit, vrijen of voorbehoedsmiddelen? Wil jij een SOA- of zwangerschapstest doen of heb je de morning-after pil nodig?
Het Sense spreekuur is er om al jouw vragen over seksualiteit, LHBTIQ+ of voorbehoedsmiddelen te beantwoorden. Je kunt er ook terecht voor een SOA-test, zwangerschapstest of als je een morning-afterpil nodig hebt. Het is ook mogelijk om via Sense een anoniem recept voor de pil te krijgen. Het spreekuur is voor jongeren van 12 t/m 24 jaar. Het is gratis, vertrouwelijk en gaat buiten je zorgverzekering om.
Wil jij meer weten over het Sense spreekuur? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over seks en liefde. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Wat kan ik verwachten van het Sense spreekuur?
Tijdens het Sense spreekuur wordt je ontvangen door een verpleegkundige van het Centrum Seksuele Gezondheid (GGD Haaglanden). Dit gebeurt in een van de spreekkamers van het JIP, en is daarmee zo vertrouwelijk mogelijk. Je partner, vriend(in), begeleider, vader of moeder is niet bij het gesprek aanwezig, maar kan (met jouw toestemming) aan het einde van het gesprek nog even aanschuiven. Tijdens dit gesprek kun je al jouw vragen over vrijen, voorbehoedsmiddelen, zwangerschap en LHBTIQ+ stellen, of als je te maken hebt gehad met grensoverschrijdend gedrag.
Je krijgt eerst een gesprek met de verpleegkundige. Ben je bij het Sense spreekuur gekomen voor een SOA-test of zwangerschapstest? Dan volgt deze na het gesprek. Bij een SOA-test kan er bloed afgenomen worden met een prik. Bij jongens kan het ook met een urineonderzoek waarbij je zelf je urine opvangt. Meisjes kunnen zelf (pijnloos) met een soort wattenstaafje wat vocht verzamelen voor het onderzoek.
Good to know:
- Je kunt 1 keer per jaar een SOA-test doen bij het Sense spreekuur.
- Een SOA-test heeft pas zin vanaf 2 weken na de onveilige seks.
- Vanaf 2025 wordt er niet meer automatisch getest op Chlamydia.
Kost het Sense spreekuur geld?
Het Sense spreekuur kost geen geld. Als je bij het Sense spreekuur langs bent geweest wordt dit ook niet gecommuniceerd naar je zorgverzekering. Je ouders hoeven dus ook niet te weten dat je langs bent geweest als je dat niet wilt.
Ik ben ouder dan 24, waar kan ik terecht voor een SOA-test?
Ons Sense spreekuur is voor jongeren t/m 24 jaar. Als je ouder bent dan 24 en je wilt een SOA test doen, kan je dus helaas niet bij ons spreekuur terecht.
Je kunt wel een SOA-test doen bij de huisarts. Dit is ook vertrouwelijk, maar brengt vaak wel kosten met zich mee die vallen onder het eigen risico. Je kunt contact opnemen met je huisarts om je te laten informeren over de kosten van een SOA-test.
Hoe lang duurt het voordat ik de uitslag van de SOA-test krijg?
Binnen 10 dagen is de uitslag bekend. Je ontvangt een link via een SMS van het Centrum Seksuele Gezondheid. Tijdens het gesprek met de verpleegkundige van Sense heb je een code ontvangen die je kunt invullen, daarna zie je de uitslag. Is er een SOA gevonden? Dan maak je een afspraak met een arts van het Centrum Seksuele Gezondheid en meestal krijg je dan meteen medicatie mee.
Heb je geen SMS ontvangen of ben je de code kwijtgeraakt? Neem dan contact op met het Centrum Seksuele Gezondheid.
Ik ben een man en heb seks met mannen, waar kan ik een SOA-test doen?
Voor mannen die met mannen seks hebben is er www.mantotman.nl. Hier vul je een vragenlijst in, om te kijken welke risico’s je gelopen hebt op een soa. In veel gevallen kun je een verwijsbrief aanvragen en printen. Hiermee kun je, op afspraak, bij verschillende ziekenhuizen in de regio Den Haag de soa test doen. Dit is gratis en vertrouwelijk. Vergeet niet om het aanvraagformulier met de bevestiging van de afspraak uitgeprint mee te nemen naar de afspraak.
Mijn ervaring
Ik wilde van de anticonceptie af, omdat ik geen hormonen meer in mijn lichaam wilde. Van vriendinnen hoorde ik van natuurlijke anticonceptie. Omdat ik dat toch een beetje spannend vond en meer informatie wilde, heb ik een gesprek gepland bij het Sense-spreekuur van het JIP. Daar kreeg ik superveel informatie over de soorten anticonceptie en bijwerkingen. Nu gebruik ik de koperspiraal.
Naomi, 18 jaar