Gevaar en geweld
Voel jij je niet veilig? Ben jij bang dat er binnenkort misschien iets ergs gaat gebeuren of heb je te maken met dreigementen of afpersing?
Misschien voel jij je thuis, op straat of op school niet veilig. Je kunt je om verschillende redenen onveilig voelen of te maken hebben met gevaar en geweld. Je voelt je angstig, hebt veel stress en bent snel gespannen. In alle gevallen is het vreselijk voor je en kun je er veel last van hebben. Het is belangrijk om weer in een veilige situatie te komen. Zoek iemand die jij vertrouwt die jou bij jouw onveilige situatie kan helpen. Je staat er niet alleen voor!
Wil jij meer weten over onveiligheid? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over gedachtes en gevoelens. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Ik voel mij thuis onveilig, hoe kan dat?
Je kunt op verschillende manieren geweld of onveiligheid ervaren thuis. Je wordt bijvoorbeeld genegeerd of je wordt verwaarloosd. Je wordt gedwongen tot dingen die over jouw grenzen heen gaan. Er wordt gescholden en geschreeuwd, er wordt gemanipuleerd en/of er wordt geschopt en geslagen. In alle gevallen voel jij je niet veilig, en dat is niet oké.
Is er geen geweld naar jou toe, maar wel tussen jouw ouders? En zijn je ouders van plan om uit elkaar te gaan? Dit noemen we een vechtscheiding. Dit is heel ingewikkeld voor jou als kind; wij zien dit als een vorm van geestelijke mishandeling.
Misschien wordt er ook gewelddadig naar jou gedaan. Bijvoorbeeld door je (stief)ouders, opvoeders of familieleden. Pesten ze jou, schelden ze je uit, slaan ze je of misbruiken ze je? Dan ben je slachtoffer van huiselijk geweld. Je wordt lichamelijk, psychisch of seksueel mishandeld. Daarnaast komt in sommige families achterlating en meisjesbesnijdenis voor. Ook dit valt onder huiselijk geweld en dit is strafbaar!
Neem in deze gevallen contact op met Veilig Thuis. Klik hier voor de contactgegevens. Is er een acuut gevaar? Neem dan contact op met de politie door te bellen naar 112. Je kunt ook jouw verhaal kwijt bij het JIP.
Ik heb de eer van mijn familie geschonden en loop gevaar, waar moet ik heen?
Gebruikt jouw familie geestelijk of lichamelijk geweld als je de eer van de familie schendt? Volgt er bijvoorbeeld bedreiging, mishandeling, ontvoering, huwelijksdwang of eerwraak als je vóór het huwelijk een relatie hebt terwijl het geloof dit verbiedt?
Neem contact op met Veilig Thuis. Klik hier voor de contactgegevens. Is er een acuut gevaar? Neem dan contact op met de politie door te bellen naar 112. Je kunt ook jouw verhaal kwijt bij het JIP, wij kunnen met jou meezoeken naar een plek waar jij veilig kunt zijn.
Ik voel mij onveilig op school of op straat, wie kan mij helpen?
Je kunt je om verschillende redenen onveilig voelen op school of op straat. Je wordt gepest, gemanipuleerd of achternagezeten. Misschien ken je andere leeftijdsgenoten die criminele activiteiten uitvoeren, en willen ze jou nu ook in dit criminele circuit trekken. Hier vind je meer info over criminele uitbuiting. Je kunt ook online last hebben van jongeren in jouw buurt of school die jou lastigvallen, uitschelden of chanteren.
In al deze gevallen ben jij het slachtoffer en is het goed om hulp te zoeken. Je staat er niet alleen voor, ook al kan dat wel zo voelen. Ga naar een volwassene die jij vertrouwt. Dit kan een mentor op school zijn, een jongerenwerker in de buurt, of natuurlijk naar je ouders. Je kunt ook langskomen bij het JIP.
Mijn partner geeft mij een onveilig gevoel, wat kan ik doen?
Als je een relatie hebt met iemand is dat vaak heel leuk, maar soms kan je partner opeens een hele andere kant van zichzelf laten zien. Misschien is jouw partner snel jaloers als jij omgaat met anderen, wilt jouw partner telkens weten wat jij aan het doen bent of kan jouw partner heel erg boos op jou worden. Dit kan vallen onder partnergeweld.
Voel jij je niet veilig bij jouw partner? Zorg dat anderen in jouw omgeving dit ook weten, zodat ze jou kunnen helpen wanneer jij je niet veilig voelt. Bespreek dit onveilige gevoel ook met je partner (eventueel met iemand anders erbij als je dat fijn vindt). Vertel je partner waarom je dit gevoel hebt en wat jij nodig hebt om het veilige gevoel weer terug te krijgen. Heb je vaker te maken met geweld van jouw partner? Zorg goed voor jezelf en zoek hulp!
Misschien ben jij verliefd geworden op iemand die je nog niet zolang kent, in het echt of online. Diegene leek heel aardig, maar begint steeds vaker te chanteren en fysiek geweld te gebruiken. Je bent zelfs gedwongen om seks te hebben met andere mensen voor geld. Dan heb je te maken met een loverboy of lovergirl. Zij proberen jou in de prostitutie te werken en verdienen geld aan jou. Dit is seksuele uitbuiting, meer info over dit onderwerp vind je hier.
Wie kan mij helpen als ik in gevaar ben?
Heb je te maken met een vechtscheiding van je ouders, huiselijk geweld, eergerelateerd geweld, partnergeweld of voel jij je op een andere manier onveilig? Schakel direct hulp in!
Is er direct gevaar? Neem contact op met de politie door te bellen naar 112.
Heb je hulp nodig of ben je bezorgd over iemand in jouw omgeving? Neem dan contact op met Veilig Thuis Haaglanden. Je vind hier hun contactgegevens. Veilig Thuis is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Vind je het lastig om direct hulp in te schakelen? Je kunt ook contact opnemen of langskomen bij het JIP. Bij ons kun je jouw verhaal kwijt en wij denken graag met je mee.
Mijn ervaring
Ik heb op school een voorlichting gehad van het JIP. Door de voorlichting wist ik dat ik terecht kon bij het JIP met al mijn vragen. Ik heb een lastige thuissituatie, er is veel ruzie en er zijn veel regels thuis. Doordat ik bij het JIP ben langsgeweest kon ik mijn verhaal vertellen en hebben zij mij doorverwezen naar iemand die mij verder kon helpen.
Jordy, 19 jaar