Politie en justitie
Denk jij erover om aangifte te doen? Heeft er iemand aangifte tegen jou gedaan of ben jij benieuwd wat de gevolgen zijn van een strafblad?
In Nederland zorgt de politie en justitie dat wij in veiligheid kunnen leven. De politie spoort misdaad op en justitie om daders te straffen. Als je te maken krijgt met politie en justitie kan het best ingewikkeld zijn om te weten wat jouw rechten en plichten zijn.
Heb jij vragen over politie en justitie? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over recht. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Wat is het verschil tussen een melding en een aangifte?
Misschien is jou iets vervelends overkomen. Er is iets gestolen of iemand heeft iets vervelends tegen jou gedaan. Je kunt er dan voor kiezen om naar de politie te gaan. De politie vraagt jou of je een melding wilt maken of aangifte wilt doen. Bij een melding vertel je wat er gebeurt is aan de politie. De politie is dan op de hoogte, en kan erop letten dat het niet nog een keer gebeurt. Als je een melding maakt wordt de dader niet vervolgd. Als je een aangifte doet kan de dader strafrechtelijk vervolgd worden (bij voldoende bewijs). Je kunt dus een aangifte doen als je wilt dat de dader gestraft wordt.
Hoe kan je ergens aangifte van doen?
Voor de meeste aangiftes moet je langs het politiebureau. Een verbalisant – politieagent die de aangifte registreert – zal vragen waar je aangifte van wilt doen, wat er gebeurd is en wie erbij betrokken waren. Van jouw antwoorden wordt een verslag gemaakt. De politie zal na het gesprek uitleggen wat de vervolgstappen zullen zijn. Heb jij vragen over het doen van aangifte of andere vragen voor de politie? Ga naar www.vraaghetdepolitie.nl.
Ik ben in aanraking geweest met de politie, wat nu?
Je kunt op verschillende manieren in aanraking komen met de politie. Wat de reden ook is: het is voor niemand leuk! Wat dit voor jou betekent hangt af van je leeftijd en situatie. Je kunt contact met ons opnemen om te overleggen en te kijken wat je kunt doen in jouw specifieke situatie. We denken graag met je mee.
Wat is een VOG? Hoe kom je aan een VOG?
Een VOG staat voor ‘Verklaring Omtrent het Gedrag’. Soms willen werkgevers of vrijwilligersorganisaties dat jij een VOG kunt aantonen. Er zijn ook werkgevers en branches waarbij en VOG verplicht is (zoals in de kinderopvang).
Een VOG is een verklaring die aan jouw werkgever laat zien dat jij niet in aanraking bent gekomen met politie of justitie, en geen risico vormt voor de taken die jij bij jouw (vrijwilligers)werk moet uitvoeren.
Wat zijn de gevolgen van een strafblad?
Je kunt een strafblad krijgen als je een strafbaar feit hebt gepleegd en hiervoor gestraft bent door de rechter. Je kunt verschillende straffen krijgen, zoals een taakstraf, een training bij HALT! of bijvoorbeeld jeugddetentie.
Naast jouw straf krijg je ook een strafblad. Een strafblad betekent dat jij op een lijst komt te staan met mensen die een strafbaar feit hebben gepleegd. Het kan heel vervelend zijn als je een strafbaar feit hebt gepleegd, want hierdoor kun je belemmerd worden om werk te vinden of een VOG aan te vragen. Heb jij een strafblad en wil jij meer weten over de gevolgen? Neem contact met ons op. Wij denken graag met jou mee.
Mijn ervaring
Mijn werkgever wilde mij geen vakantiegeld uitbetalen, terwijl ik daar wel recht op had. Het stond niet duidelijk in mijn contract. Het JIP heeft samen met mij gekeken in mijn contract wat mijn rechten zijn en daarin advies gegeven.
Dino, 26 jaar