Sense-spreekuur

Heb je vragen over seksualiteit, vrijen of voorbehoedsmiddelen? Wil je een soa- of zwangerschapstest doen? Heb je een morning-afterpil nodig of zoek je anoniem een recept voor de pil? Maak dan online een afspraak voor het sense-spreekuur bij het JIP. Het spreekuur is voor jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Het is gratis, vertrouwelijk en gaat buiten je zorgverzekering om.

Heb je al zichtbare soa klachten? Ga naar de huisarts of het CSG!

Bij het Sense op het JIP wordt geen lichamelijk onderzoek gedaan, dat mag alleen een arts, vandaar dat je hiervoor naar de huisarts of het Centrum Seksuele Gezondheid moet gaan. 070-3536688

Eerst een goed gesprek (door corona telefonisch)

Tijdens het sense-spreekuur wordt je, op de afgesproken tijd, gebeld door een verpleegkundige van het Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden. Je partner, vriend(in), begeleider, vader of moeder is niet bij het gesprek aanwezig, maar kan -met jouw toestemming- aan het einde van het gesprek nog even aanschuiven. Tijdens dit gesprek kun je al jouw vragen over vrijen, voorbehoedsmiddelen en zwangerschap stellen.

Als je denkt dat je zwanger bent, kun je het beste naar de drogist om zwangerschapstest te kopen. Geeft de test aan dat je zwanger bent, dan helpen we je jouw opties op een rij zetten en kunnen we een nieuwe afspraak maken om je te helpen met alle vragen die je hebt.

 

Soa?

Als tijdens het sense-gesprek blijkt dat het verstandig is om een soa-test te doen, dan kan dat na het gesprek. Je krijgt dan een thuistest toegestuurd. Wil je die niet bij jou thuis ontvangen, dan kun je de test ophalen bij het JIP. De verpleegkundige legt je uit hoe het werkt. Binnen 10 werkdagen krijg je de uitslag te horen.

  • Testen heeft pas zin vanaf 2 weken nadat je onveilige seks hebt gehad.
  • Je kunt maximaal 1x per jaar een soatest doen bij het Sense spreekuur. 

Mannen met mannen

Voor mannen die met mannen seks hebben is er www.mantotman.nl. Hier vul je een vragenlijst in, om te bepalen welke risico’s op soa je gelopen hebt. In veel gevallen kun je een verwijsbrief aanvragen en printen. Hiermee kun je, op afspraak, bij verschillende ziekenhuizen in de regio Den Haag de soa-test doen. Ook dit is gratis en vertrouwelijk. Denk er aan om het aanvraagformulier met de bevestiging van je afspraak uitprint en meeneemt naar je afspraak.

Dit gebeurt er tijdens een soa-test

Je krijgt eerst een gesprek met een verpleegkundige. Daarna volgt de test. Dat kan door bloed af te nemen met een prik. Bij jongens kan het ook met een urineonderzoek waarbij je zelf je urine opvangt. Meisjes kunnen zelf (pijnloos) met een soort wattenstaafje wat vocht verzamelen voor onderzoek.

Binnen tien dagen is de uitslag bekend. Je ontvangt daarover een sms. De uitslag krijg je van het Centrum Seksuele Gezondheid. Je hebt daarvoor een code nodig die je ontvangt tijdens je gesprek met de verpleegkundige. Als je geen sms ontvangt, neem dan contact op met het Centrum Seksuele Gezondheid. Zij sturen de sms dan nogmaals. Is er een soa gevonden? Dan maak je een afspraak met de arts van het Centrum Seksuele Gezondheid en meestal krijg je dan meteen medicatie mee.

LET OP! Door corona vinden SENSE afspraken telefonisch plaats.

Het gesprek: In verband met de Corona-crisis en de nieuwe maatregelen zijn de sense afspraken tegenwoordig telefonisch. Dit betekent dat jij op het tijdstip en de dag van jouw afspraak gebeld zal worden door de verpleegkundige van de GGD.
De test: Als na dit gesprek blijkt dat het nodig is een soa-test af te nemen kan jij er voor kiezen om het pakketje thuis of naar een ander adres opgestuurd te krijgen of om het af te halen bij het Centrum Seksuele Gezondheid. Je doet deze test dan zelf.

Niet mogelijk thuis? Is het voor jou niet mogelijk om thuis het telefoon gesprek te voeren en/of om de test af te nemen dan is het mogelijk om een spreekkamer van het JIP te gebruiken.

Heb je nog andere vragen of wil je graag gebruik maken van de spreekkamer neem dan contact met ons op via een van onze contactmogelijkheden.

Plan jouw afspraak hier

Stel ons een vraag over 'Sense-spreekuur'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Stel ons een vraag over 'Sense-spreekuur'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!