Sense-spreekuur tijdens coronamaatregelen

Heb je vragen over seksualiteit, vrijen of voorbehoedsmiddelen? Wil je een soa- of zwangerschapstest doen? Heb je een morning-afterpil nodig of zoek je anoniem een recept voor de pil? Normaal gesproken maak je dan online een afspraak voor het sense-spreekuur bij het JIP, voorlopig worden de afspraken telefonisch ingepland. Het spreekuur is voor jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Het is gratis en vertrouwelijk.

Bel voor een afspraak
Het SENSE Spreekuur gaat vanaf 28 juli weer van start. De verpleegkundigen van het SENSE zijn weer beschikbaar voor een consult en eventueel een SOA-test. Wil jij een afspraak maken voor het spreekuur? Bel dan naar 070 205 35 00. Woon je in Den Haag? Kies dan optie 1. Woon je in Zoetermeer? Kies dan optie 2.
Als je uit Delft komt, mag je voorlopig ook terecht in Den Haag. De dag van tevoren krijg je een herinnering van jouw afspraak.

De afspraken van Den Haag en Delft vinden voorlopig plaats op een dinsdag, tussen 13:00 en 16:00, op het Centrum voor Seksuele Gezondheid. Jouw afspraak vindt dus niet op het JIP plaats!

Het spreekuur in Zoetermeer is gewoon weer op maandag in het Forum, tussen 13.30 en 15.30 uur. 

Heb je al zichtbare soa klachten? Ga naar de huisarts of het CSG!

Bij het JIP wordt geen lichamelijk onderzoek gedaan, dat mag alleen een arts, vandaar dat je hiervoor naar de huisarts of het Centrum Seksuele Gezondheid moet gaan. 070-3536688

Eerst een goed gesprek

Tijdens het sense-spreekuur zit je met een verpleegkundige van het Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden in een aparte ruimte. Je partner, vriend(in), begeleider, vader of moeder is niet bij het gesprek aanwezig, maar kan -met jouw toestemming- aan het einde van het gesprek nog even aanschuiven. Tijdens dit gesprek kun je al jouw vragen over vrijen, voorbehoedsmiddelen en zwangerschap stellen.

Als je denkt dat je zwanger bent, is mogelijk om ter plekke een zwangerschapstest te doen. De verpleegkundige bepaalt in het gesprek of dit noodzakelijk is. Geeft de test aan dat je zwanger bent, dan helpen we je jouw opties op een rij zetten en kunnen we een nieuwe afspraak maken om je te helpen met alle vragen die je hebt.

Soa?

Als tijdens het sense-gesprek blijkt dat het verstandig is om een soa-test te doen, dan kan dat na het gesprek. Binnen 10 werkdagen krijg je de uitslag te horen.

  • Testen heeft pas zin vanaf 2 weken nadat je onveilige seks hebt gehad.
  • Je kunt maximaal 1x per jaar een soatest doen bij het Sense spreekuur. 

Mannen met mannen

Voor mannen die met mannen seks hebben is er www.mantotman.nl. Hier vul je een vragenlijst in, om te bepalen welke risico’s op soa je gelopen hebt. In veel gevallen kun je een verwijsbrief aanvragen en printen. Hiermee kun je, zonder afspraak, bij verschillende ziekenhuizen in de regio Den Haag de soa-test doen. Ook dit is gratis en vertrouwelijk.

Helaas is ook deze dienstverlening door de coronamaatregelen niet beschikbaar. Ga dus naar je huisarts als je denkt dat je een soa hebt.

Dit gebeurt er tijdens een soa-test

Je krijgt eerst een gesprek met een verpleegkundige. Daarna volgt de test. Dat kan door bloed af te nemen met een prik. Bij jongens kan het ook met een urineonderzoek waarbij je zelf je urine opvangt. Meisjes kunnen zelf (pijnloos) met een soort wattenstaafje wat vocht verzamelen voor onderzoek.

Binnen tien dagen is de uitslag bekend. Je ontvangt daarover een sms. De uitslag krijg je van het Centrum Seksuele Gezondheid. Je hebt daarvoor een code nodig die je ontvangt tijdens je gesprek met de verpleegkundige. Als je geen sms ontvangt, neem dan contact op met het Centrum Seksuele Gezondheid. Zij sturen de sms dan nogmaals. Is er een soa gevonden? Dan maak je een afspraak met de arts van het Centrum Seksuele Gezondheid en meestal krijg je dan meteen medicatie mee.

Stel ons een vraag over 'Sense-spreekuur'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Stel ons een vraag over 'Sense-spreekuur tijdens coronamaatregelen'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!